"سرويس راديويي باند شهري"
با همه ي پيشرفتهايي كه امروزه در عصر فناوري براي زندگي بشر حاصل شده است باز هم انسانها از خطرات وبلاياي طبيعي به طور كامل مصون نيستند. شاهد اين ادعا، حوادث پيشبيني ناپذير و خطر آفرين همچون زلزله، سيل، توفانهاي شديد و..... است. در زمان وقوع چنين حوادثي بسترهاي ارتباطي امروزي همچونتلفنهاي همراه يا ثابت و شبكههاي آب، برق و ... دچار اختلال و يا حتي قطع كامل ميشوند، حتي شبكهي جهاني اينترنت نيز با تمام گستردگي و پيشرفته بودنش هنوز در بسياري از جوامع مبتني بر وجود شبكهي برق رساني و خطوط تلفن است كه در مواقع مذكور به طوركامل دچار اختلال خواهد شد.
اما پيشنهاد مناسب جهت چنين مواقعي ايجاد بستر ارتباطي مستقل از سيمها، كابلها و شبكههاي برق رساني است كه در مواقع لزوم ميتواند پايدار و برقرار بماند.
يكي از اين بسترها كه مدتها قبل در جوامع پيشرفته ايجاد شده و امروزه ديگر در حال منسوخ شدن است"شبكهي راديويي باند شهري" است كه سالها مورد استفاده بسياري از كاربران ابتدا در كشور آمريكا و بعد در اكثر كشورهاي جهان قرار گرفت. در ادامه نگاهي كلي و گذرا به تاريخچه، مشخصات و تجهيزات اين سرويس خواهيم داشت. شبكهي راديويي شهري سامانه اي همانند راديو آماتوري و يا خدمات تجاري نيست بلكه شبكه اي متشكل از تجهيزات راديويي ارتباط شخصي شهروندان است كه ميتواند از كمترين و كم هزينهترين تجهيزات تشكيل شده باشد. اين تجهيزات ميتوانند در ايستگاههاي ثابت و يا در قالب راديوهاي سيار (خودرويي و دستي) مورد استفاده اشخاص قرارگيرند. تا كنون ميليونها عدد از اين گونه راديوها در سرتاسر دنيا فروخته شده است و هر دو طيف ثابت و يا متحرك آنها از نظر كاربرد گستردگي قابل توجهي دارند.
- در سال 1958 "كمسيون ملي ارتباطات" خدماتي را به نام "كلاس D باند شهري" ايجاد نمود و محدوده بسامدي 27MHz از باند HF را براي آن تعيين نمود، همچنين مصوب شد كه تعداد كانالها بين 23 الي 40 عدد و با پهناي باند 10KHz(ده كيلوهرتز) براي هر كانال باشد.
در سال 1977 مدلهاي 23 كانال اين راديوها در بين رانندگان جادهاي و كاميون داران آمريكا رواج زيادي پيدا كرد. اين راديوهانخست با توان خروجي حداقل 10 وات و بعدها با توان 25 وات به بازار عرضه شدند. كاربران براي استفاده از اين خدمات ميبايست پروانهي مربوطه را از مراجع قانوني هر كشور كسب نمايند.
- بسامدها: بسامدهاي مورد استفاده در اين خدمات از 27.405MHz الي 26.965MHz از باند (HF) است. در جدول مربوطه فهرست كانالها به همراه بسامدهاي مربوطه آمده است.
پيامهاي اضطراري و در خواست كمك ميبايست بر روي كانال "9" و با بسامد (27.0656MHz ) مخابره شوند، اين جزو قوانين كميته فدرال ارتباطات است و اما پيامها و در خواستهايي كه جنبهي تبادل اطلاعات عادي دارند ميبايست بر روي كانال "11" با بسامد (27.085MHz) تبادل شوند. اين كانال شامل اطلاعات پيامهاي عمومي محلي، وضعيت ترافيك، پيامهاي هشدار و از اين قبيل نيز ميشود. همچنين كانال "13" اين راديوها جهت كانال كمكي براي مواقعي كه كانال (11) مشغول است با بسامد (27.115MHz) تعبيه شده است.
- امكان "دور سنجي"
بوسيلهي برخي تجهيزات كمكي ميتوان فاصلهي نقاط مختلف را از طريق امواج راديويي يك راديو باند شهري بدست آورد. اين كار بر اساس مقررات ميبايست تنها بر روي كانالهاي 22 و 23 انجام شود و كاربران حق ارتباط صوتي بر روي اين كانالها را نخواهند داشت.
- تكرار كنندهها: در برخي نواحي كه بر اثر وجود موانع مرتفع، برد راديويي بين ايستگاهها و مشتركان كاهش مييابد،ايستگاههاي "تكرار كننده" جهت افزايش فضاي پوششي اين راديوها تعبيه ميگردد. به طوري كه كانالهاي 1 الي 8 كانالهاي خروجي و كانالهاي 31 الي 38 كانالهاي ورودي به تكرار كنندهها تعيين شدهاند.
گروه خبری رادیو بیسیم